Къде в Европа са задължителни зимните гуми?

Сезонът на ските идва, а заедно с него и коледните празници, за които не малко хора ще поемат на път със своите коли. Задължително преди да тръгнете на път, трябва да проверите доста неща – изправността на колата, нужните такси, застраховки и винетки. И разбира се – къде в Европа е необходимо да имате зимни гуми през зимата.

В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и изключения, посочват от Европейския потребителски център. Ето за кои държави трябва да имате задължително зимни гуми и това е записано в закона.

Естония

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. Няма обаче да сгрешите, ако ги ползвате и за по-дълъг срок – между 15 октомври и 31 март. При извънредни метеорологични условия се допуска към гумите да се добавят и шипове. Такива приспособления обаче са забранени за ползване в периода между 1 май и 1 октомври.

Финландия

Там зимните гуми трябва да са на колата между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Латвия

Между 1 декември и  1 март латвийските пътища са отворени само за коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

Словения

Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период,  колите до 3,5 тона трябва да са оборудвани със зимни гуми. Те трябва да са поставени и на четирите колела. Другият вариант е  да карате с летни гуми, но в багажника да разполагате с вериги за сняг, които да сложите при необходимост. И в двата случая грайферите на гумите трябва да са поне 3 мм.

Швеция

В тази скандинавска държава между 1 декември и 31 март е задължително да сте екипирали колата си със зимни гуми, чиито грайфери трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за ремаркетата. В Швеция гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април, както и ако се очакват тежки зимни условия.

Извън тези държави, има и страни, където зимните гуми са задължителни, но само ако това налагат метеорологичните условия.

Германия

Шофьорите в Германия трябва да са подготвени със зимни гуми или т.нар. всесезонни гуми, които да са поставени и на четирите колела. Техните грайфери трябва да са поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Много е важно да се знае, че гуми с шипове, които могат да нарушат настилката, не са позволени.

Австрия

Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са оборудвани със зимни гуми, когато природните условия го изискват. Тези гуми трябва да са на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед, като грайферите им трябва да са не по-малко от 4 мм дълбоки. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. Шиповете трябва да прилягат плътно и да не увреждат пътната настилка.

Важно е да знаете, че има ограничение в скоростта на движение на колите с гуми с шипове (80 км/ч в извънградско и 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е „маркирано” със знак за такива гуми.

Хърватия

Зимните гуми са задължителни при зимни условия – т.е. ако пътят е покрит със сняг или лед. Колите с маса до 3,5 тона трябва да са оборудвани с 4 зимни гуми или 4 летни гуми с грайфер минимум от 4 мм, както и вериги за сняг в багажника. В такива случаи е забранено шофирането на товарни коли с ремаркета.

Люксембург

Зимните гуми са задължителни от 1 октомври при сняг или поледица на пътя.

Норвегия

Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да са годни за шофиране при зимни условия, което по същество е същото. От 1 ноември (или 15 октомври в северна Норвегия), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Словакия

Ако изискват метереологичните условия, зимните гуми са задължително за автомобили са маса под 3,5 тона – когато пътищата са покрити със сняг или лед. Зимните гуми са задължителни за тежкотоварните автомобили и автобуси от 15 ноември до 31 март.

Румъния

Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела. Трябва да имат поне 1,6 мм грайфер.

Чехия

От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са снабдени със зимни гуми, ако по пътя има значително количество сняг или лед. Тези гуми трябва да са поне с 4 мм грайфер. Гуми с шипове не са разрешени.

Има държави, където зимните гуми са задължителни само на определени пътища, като на тях е поставен специален знак. Такива страни са Франция, Испания, Италия. Там обаче може да минете и ако имате вериги.

Държави, в които зимните гуми не са задължителни са Белгия, Кипър, Малта, Португалия, Унгария, Великобритания и Гърция.

В Полша пък не се изисква използването на зимни гуми, но силно се препоръчва употребата им или на т.нар. всесезонни гуми през зимата при по-тежки природни условия. Веригите са разрешени, в определени места са задължителни, като в тези райони на пътищата са поставени специални знаци.

/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.