Курбан за Илинден на Сборяново

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри традиционния събор „Илинден”, който се провежда в местността Сборяново в община Исперих.

Участниците в събора бяха приветствани и от директора на Исторически музей-Исперих Цветалин Цветанов, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Празникът започна с празничнен водосвет, отслужен от Русенския митрополит Наум, който освети и курбан от четири агнета за всички на поляните в Сборяново.

Отбелязването на празника Илинден в местността Сборяново е възродено през 2008 г. от Стойко Николов, който и сега бе на събора. В словото си пред участниците и гостите на събитието Г.Хюсмен отправи специални благодарности към основоположника на честването за реализацията на родолюбивата идея. Областният управител поздрави и хората, продължили традицията – тазгодишните организатори: Инициативен комитет с председател Румяна Събева и кметство Малък Поровец и пожела на организаторите празникът да стане национален, в какъвто вече се превръща с участието на изпълнители от казанлъшкото село Ясеново.

Под вековните дървета гостите на събора се насладиха и на богата музикална програма. На сцената излязоха формации от Разградско, Русенско, Силистренско и община Казанлък: от Исперих, Конево, Беловец, Стефан Караджа, Русе, Юпер, Гецово, Побит камък, Ясеново, Межден, Грънчарово, Завет, Вятово, Кривня, Хърсово, Калипетрово.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.