Купуваш кола от друг град, без да сменяш номера

Купуваш кола от Перник, а живееш в София. Според сега действащия закон трябва да смениш номерата със софийски. В новия проектозакон за пътните превозни средства това задължение отпада.

Регистрационен номер се издава при първата регистрация на автомобила в България и тя е по постоянния адрес на собственика. След това може да си купиш кола от търновец, а да си от Пловдив, но ще имаш право да продължиш да я караш с “ВТ”, ако искаш. Това обясни за “24 часа” Бойко Рановски, директор на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Имаше идея двете букви в номера да са абсолютно случайни.

Тя обаче е отпаднала, тъй като трябва да се сменя БДС за номерата “а и всички номера в България ли да сменяме. Така те и ще поскъпнат”, казва Рановски.

Законът за движение по пътищата се дели на  три – Закон за движение по пътищата, който е на МВР, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите.

Последните два са на министерството на транспорта. Законът за водачите е завършен, а в Закона за пътните превозни средства остава окончателно да се уточни наказателната част. Проектът за Закона за движение по пътищата не е приключен, тъй като в него ще трябва да влязат текстове за новата държавна агенция за пътна безопасност.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.