Кунева: Учителят ще е в центъра на усилията на образователното министерство

Новият закон за предучилищното и училищното образование поставя детето и ученика за свой център, но усилията на министерството ще бъдат насочени изключително много и към учителите, защото именно те са тези, които могат да приложат закона и да преведат учебния материал. Преподавателите трябва категорично да разчитат на мен и на ресорния зам министър Диян Стаматов. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Тя посочи, че през изминалата седмица, а и през следващата ръководството на МОН провежда срещи с учителите, за да обясни новите учебни програми. Трябва да е ясно какво е съдържанието им, както и на учебниците, как се изготвят, защото именно учителите трябва изберат учебници спрямо спецификата на мястото, в което преподават, спрямо нивото на своите ученици, заяви вицепремиерът.
По отношение на проблема с учебниците, Кунева напомни, че става върпос за нови учебници само за първи и пети клас и то само по някои предмети, в които има промени, като даде за пример буквара за първи клас.
Действително заповедта, с която започва процедурата по съставяне на учебници, беше много забавена и издадена чак януари. Трябва да оценим обаче моралния акт, с който старото ръководство на МОН пое своята политическа отговорност, коментира Кунева. По думите й ситуацията сега е факт и новото ръководство прави всичко възможно, за да намери най-добрия изход от ситуацията.
Без учебници децата няма да бъдат, няма да допуснем хаос в системата, категорична беше тя. Вицепремиерът посочи, че срещите с издателите продължават и постигнатото решение ще бъде обсъдено както с професионалната гилдия, така и на политическо ниво. Учителите са много мотивирани, никой не иска да отлага влизането в сила на промените, те се чакаха десет години, посочи още тя.
Като друга приоритетна задача на министерството, Кунева посочи и прилагането на Закона за висшето образование, промените в който бяха приети в края на миналата седмица. Приложението ще има пряк ефект върху реализацията на младите хора и икономиката на страната, каза още образователният министър.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.