Кунева призова ДСБ да преосмисли позицията си за участието във властта

В навечерието на новия политически сезон лидерът на „Движение България на гражданите“ и вицепремиер Меглена Кунева призова партньора си в Реформаторския блок – ДСБ, да преосмисли решението си да излезе от властта.
В средата на декември по инициатива на лидера си Радан Кънев ДСБ обяви, че минава в опозиция, но министърът на формацията – Петър Москов, остана в кабинета, отказвайки се от партийния зам.-председателски пост. Повод за крайните действия бяха орязаните конституционни промени за квотите в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, довели и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.
Действията на Радан Кънев предизвикаха и вътрешно напрежение и размяна на остри реплики в Реформаторския блок, след като ДБГ и СДС обявиха, че остават във властта, а земеделския лидер също Николай Ненчев предпочете да запази министерския си пост.
„Мисля, че ръководството на ДСБ е осъзнало, че това поведение беше грешка и ще направи стъпки, за да може да коригира положението“, коментира днес Меглена Кунева в интервю за БНР. Тя допълни, че не харесва ситуацията, в която единият съпредседател на парламентарната група на реформаторите – Радан Кънев изграе ролята на изразител на „радикалното добро“, а другият – Найден Зеленогорски от ДБГ, остава да брани мнозинството, което държи управлението на страната в кондиция.
„Зеленогорски е по-консенсусният и затова по-порицаемият от съпредседателите на групата“, обобщи Кунева и допълни, че Кънев дължи извинение на колегата й за това.
Меглена Кунева изрази увереност, че ДСБ ще одобрят формулираните от партията й предложения за актуализиране на коалиционното споразумение за управлението. Анексът беше поискан от ДБГ след оставката на министър Христо Иванов и заявката на Радан Кънев. Кунева повтори основните цели, които ще залегнат в него – антикорупционния закон, промени в Закона за съдебната власт, както и промените в Закона за висшето образование.
По думите й всеки член на парламентарната група на реформаторите, както и всеки министър от блока трябва да каже подкрепя ли управляващото мнозинство и ако някой откаже да сложи подписа си под такова твърдение, значи се отказва от участие в управлението.
След решението партията му да мине в опозиция Радан Кънев многократно заяви, че не възнамерява да отстъпва от това поведение. В интервю в последните дни на миналата година той нарече напускането на властта „отдавна обмислен и дълбоко политически аргументиран, далеч не емоционален, както се опитват да го изкарат“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.