Кристин Лагард ще се кандидатира за втори мандат в МВФ

Директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще се кандидатира за втори мандат на поста, след като спечели силна подкрепа от редица държави в Европа, информира „Франс прес“.
„Да, кандидатирам се за втори мандат“, заяви бившата френска финансова министърка в интервю за канал „France 2″.
Нейният мандат изтича през юли. От вчера МВФ вече приема нови номинации.
След като води фонда през едни от най-трудните икономически предизвикателства, Лагард спечели силната подкрепа на Германия, Франция, Великобритания и Холандия. До сега САЩ също са оценили положително нейното представяне, без обаче да дадат официалната си подкрепа.
Въпреки това плановете й за още един мандат може да се натъкнат на потенциални трудности – тя може да бъде изправена пред френския съд заради ролята си в банков скандал, датиращ от времето преди да стане директор на МВФ.
През декември властите започнаха официално да я разследват във връзка със скандала с бизнесмена Бернар Тапи, който е получил значително изплащане на средства от държавата заради своя спор с държавна банка по времето, когато Лагард бе министърка.
До сега няма спрягани други имена като потенциални кандидати, въпреки че МВФ ще приема кандидатури до 10 февруари, а окончателното решение за директор ще стане ясно до 3 март.
През 2011 г. 60-годишната Лагард лесно спечели поста в надпревара с кандидати на няколко развиващи се държави./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.