Кристалина Георгиева се настани в Световната банка

Кристалина Георгиева вече започна работа в Световната банка. Информацията съобщи самата тя в социалната мрежа. „Изключително се радвам, че днес е първият ми работен ден обратно в семейството на Световната банка. Благодарна съм за възможността да продължавам да работя за решаването на проблемите на развитието, които стават все по-сложни. Признателна съм и на Европейската комисия за многото неща, които научих там“, е написала Георгиева в социалната мрежа.

КРОСС припомня: Само преди няколко месеца Кристалина Георгиева попадна в центъра на скандал, съвсем скоро след отпадането й от надпреварата за генерален секретар на ООН.
Журналистическо разследване срещу нея разкри факти от биографията й, с твърдението, че ЕС назначава ръководни фигури, без предварително да бъдат щателно проверявани.
Швейцарският журналист Ив Кугелман публикува на сайта на американския Институт за външнополитически изследвания статия със заглавие „ООН се размина с голям скандал“.
Георгиева беше издигната за кандидат на България за генерален секретар на ООН в последния момент, но се предполага, че е водила кампания от най-малко една година, докато е заемала пост в Европейската комисия, се коментира в материала.
Швейцарецът пише, че все още са повдигани сериозни въпроси относно миналото й в социалистическа България, както и за предполагаеми връзки на семейството й с бизнес конгломерат, който е описван от американски дипломати в София като „доайенът на българската организирана престъпност“.
Кугелман цитира имената на няколко души, които познават Георгиева много добре, включително бивш офицер от Държавна сигурност, който твърди, че Георгиева е била информатор на тайните служби, въпреки че тя отрича.
И още един скандал се завъртя около Георгиева. На 30 ноември електронният вестник „Политико“ излезе с публикация, в която пише че има подозрения, че тя си е купила поста в Световната банка. Според разследване на медията в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й. Европейският съюз е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.