Краят на Шенген ще струва на Европа 110 млрд. евро за десет години

Краят на Шенген ще струва на Европа около 110 млрд. евро през следващите десет години, съобщиха френски анализатори, цитирани от „Ройтерс“.
Спадът в трансграничните туризъм и търговия, който ще настъпи след евентуално прекратяване на свободното пътуване, ще бъде основната причина за това, заяви анализаторският институт към правителството – France Strategie.
Само Франция ще изгуби между 1 и 2 млрд. евро в близко бъдеще и 10 млрд. за 10 години – това е 0.5% от БВП.
„В дългосрочен аспект връщането навсякъде на постоянен граничен контрол би било еквивалентно на 3% данък върху търговията между страните в Шенген, което ще доведе до структурен спад в търговията между 10% и 20%“, пишат те.
Половината от тези загуби ще се дължат на намаляването на туристическите пътувания, 38% – на работещите през граница, и 12% – на увеличаването на цените на транспорта.
6 от всички 26 членки на Шенген въведоха временни гранични проверки заради мигрантската вълна към Северна и Западна Европа – това са Унгария, Германия, Швеция, Дания, Австрия, а Франция проверява на случаен принцип минаващите през границите ѝ.
Междувременно страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), сред които е и България, призоваха за строг контрол на външните граници на ЕС, изпълнение на постигнатите вече договорености с трети страни и мобилизация на всички усилия и инструменти за диалог с трети страни, особено с държавите, от които идва миграционният поток./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.