Костенурка, която свети, oткриха в Тихия океан

Тихия океан, край Соломоновите острови, американският биолог Дейвид Грубър е открил единственото в света светещо през нощта в зелено и червено влечуго. Оказало се, че това е намиращата се на границата на изчезването морска костенурка биса, съобщи сп. „National Geographic“.
Видът е известен на науката отдавна, но досега специалистите не знаеха за рядкото свойство на морската костенурка биса. Животното притежава именно биофлуоресценция (способността на организмите да поглъщат светлината и да я отразяват на други дължини на вълната), която се различава от биолуминисценцията – умението на животните да светят с помощта на химически реакции на повърхността на кожата (или специфични бактерии). Биофлуоресцентни са някои видове риби, акули, скатове.
Дейвид Грубър е направил откритието си, докато снимал под водата биофлуоресцентни акули и коралови рифове. По време на едно от гмурканията през нощта в полезрението на учения попаднала костенурка, която Грубър сравнил с „извънземен космически кораб“, покрит със зелени и червени светлини. Изследователят е успял да заснеме животното с видеокамера.
За учените все още остава загадка защо е необходима биофлуоресценцията на морската костенурка биса – за привличане на храна, за защита от врагове или като средство за комуникация. По всяка вероятност зелените светлини помагат на костенурките да се маскират на фона на биофлуоресцентните коралови рифове (червените оттенъци се дължат на водораслите на черупката на влечугото).
Грубър и колегите му предвиждат допълнителни изследвания на морската костенурка биса, за да установят дали тя получава необходимите й химически съединения от храната, или сама си ги отделя.
Да се изследват морските костенурки биса е много трудно. През последните няколко десетилетия числеността на този вид е намаляла с 90 процента. Причината е, че яйцата на морската костенурка биса се смятат за деликатес. Особено се цени и черупката. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *