Комитетската къща в Пороище – позната и напълно обновена

Днес официално беше открита обновената експозиция в Комитетската къща в с. Пороище. На поканата за събитието, организирано от Регионалния исторически музей – Разград и кметството на селото, се отзоваха много граждани. Ученици от ОУ „Никола Икономов”, както и туристите от двете разградски туристически дружества „Буйна гора” и „Буйна кръв” извървяха пеш разстоянието до мястото на събитието. Многобройни бяха и местните жители, дошли да споделят въодушевлението си.
komitet1 (1)Директорът на музея в Разград Иван Иванов подчерта, че основно по обновяването на експозицията е работил уредникът в отдел „История на българските земи 15 – 19 век” Иво Стоянов, но всичко това е и резултат от съвместната работа на уредниците в музея. В обновения вариант публиката ще има възможността да види моменти от наистина богатата многовековна история на селото, текстове на оригинални документи, снимки на личности, свързани с историята на селото, в един съвременен и различен поглед.
Божидарка Радоева, краевед, бивш учител по история, припомни на присъстващите делото и подвига на Апостола. В своето изложение Иво Стоянов разказа историята на местния революционен комитет и събитията, свързани с него. Музейният специалист изрече и сърдечни думи на благодарност към хората от селото, които бяха съпричастни към идеята. След всичко това присъстващите бяха поканени да разгледат обновената експозиция.
komitet2Комитетската къща в Пороище е оформена като музеен обект от 1969 – 1970 г. През последните две години със собствени средства Регионалният исторически музей извърши строително – ремонтните работи. Предстои да бъде обновен и ремонтиран лапидариумът в градината към къщата. Така тя може да заеме своето място сред туристическите обекти в Разградски регион.
След тържеството, всички бяха топло посрещнати в местния пенсионерски клуб с още по-топли печка, чай и дъхава пита.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.