Кометата Каталина – веднъж в живота ни – сега

Новата 2016 г. година ще започне с възможност, която се предоставя веднъж в живота – жителите на Северното полукълбо ще могат да видят за първи и последен път кометата Каталина, пише в. „Дейли експрес“.
Наричана една от най-красивите комети, откривани някога, Каталина за първи и последен път ще премине през вътрешната част на Слънчевата система, преди да я напусне завинаги.
Първата възможност кометата да бъде видяна в небето ще бъде на 1 януари.
Най-добрият шанс за наблюдението ѝ ще е на 17 януари, когато Каталина ще се намира най-близо до Земята – на 100 000 000 километра от Северното полукълбо.
Разстоянието може и да изглежда огромно, но според космическите стандарти е близко за комета.
Кометата Каталина е достатъчно ярка, за да бъде забелязана с просто око. Специалистите обаче препоръчват за по-сигурно желаещите да наблюдават рядкото явление да се снабдят с бинокли или малки телескопи.
Ако искат да видят кометата, жителите на Южното полукълбо ще трябва да „прескочат“ до Северното, шегуват се астрономите.
Астрономът Фил Плейт обяснява, че кометата Каталина изглежда така, сякаш има две опашки – една от газ и една от прах, ориентирани в различни посоки. Според Плейт кометата идва от дълбокия космос – вероятно от облака на Оорт отвъд орбитата на Нептун.
Възможно е преди милиони години преминала наблизо звезда или галактическа приливна вълна да е „тласнала“ Каталина в посока към Слънцето.
Кометата Каталина е открита на 31 октомври 2013 г. с телескопа „Шмид-Касегрен“ на „Каталина Скай Сървей“.
/Shum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.