Колинда Грабар-Китарович – световна шампионка по емоции

Националният отбор на Хърватия остана без титла от Мондиала в Русия. Балканските футболисти обаче са горди с достигането си до финал, а звездите им – Лука Модрич, Марио Манджукич, Иван Ракитич и Даниел Субашич блестяха ярко и си извоюваха привилегията да бъдат идоли на едно цяло поколение.

Малко по-високо от терена, на трибуните на руските стадиони, една жена силно стискаше палци и крещеше „Хърватия!“, а при всяка атака скачаше и викаше. Тя не е нито футболна съпруга, нито майка на някой от вицешампионите. За сметка на това има огромни отговорности, дадени ѝ от целия хърватски народ. Тя е президентът на страната Колинда Грабар-Китарович и от няколко дни е основна тема в световните медии. 

Колинда изпълнява най-високата държавна длъжност в Хърватия от 2015 г. насам, като е първата жена-президент на балканската страна, както и най-младият човек на тази позиция – в момента е на 50 години. Известна е с либералното си отношение към еднополовите бракове и абортите и работи за по-лесното осиновяване.

Колидна се пови в съблекалнята на „ватрените“ след осминафинала срещу Дания и без свян пя с футболистите, нацелува ги още преди да са се облекли и даже се скара на Лука Модрич, че е пропуснал дузпа.

Подгизнала от дъжда, с футболна фланелка и официален панталон, тя целуваше и прегръщаше хърватските футболисти като горда майка. На капитана Модрич, избран за най-добър играч на първенството, изтри сълзите.

След това покани Путин и Макрон в съблекалнята на хърватите, за да чуят и те кратката ѝ, но емоционална реч: „Скъпи момчета, бяхте толкова добри днес. Малко не ни достигна…“. След това заплака заедно с футболистите.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.