Колизеят – 5 години за възстановяване на арената

Планира се възстановяване на арената на Колизея за пет години, като се съчетават проучванията и реставрационните работи, като прогнозираната сума за това е 20 милиона евро. Това беше съобщено от италианския министър на културата Дарио Франческини.roma
Министърът уверява, че ще бъде произведен международен конкурс за избор на най-добрия вариант. Археологическата охрана на Рим, обяснява един от охранителите Франческо Просперети, работи в посока мотото на международния конкурс да бъде: „Нашата цел е да стартираме в началото на 2016 г.” Колкото до финансирането, уточнява служителят, прогнозираната сума от 20 милиона евро, би трябвало да бъде покрита с 16 милиона от националните фондове паралелно със структурните фондове, а останалите 4 милиона – от вече предоставените фондове на Делла Валле за реставрация, която вече е в ход. Дейностите на арената ще стъпят върху античните структури.
Междувременно беше реконструирано повдигащото устройство, което някога е изнасяло от подземията към повърхността зверовете. Възстановено е по повод реализацията на документалния филм на режисьора Гари Гласман, който беше прожектиран на 5 юни 2015 г. „Аз съм много щастлив в този ден – каза Франческини на пресконференция, дадена във вътрешното пространство на монумента. – Колизеят със своето величие е символ не само на Рим, но и на цяла Италия. Тези изключителни дейности, които бяха извършени, станаха благодарение на частна намеса и в бъдеще ще интегрираме все повече държавна намеса в частния сектор, тъй като имаме пропуски през годините в това отношение. Колизеят е прекрасно място и новите технологии могат да помогнат да го утвърдим още повече като такова.”
Между другото, в древността в подземията на амфитеатъра е имало 28 машини, невидими за публиката, които в епохата на император Домициан са били използвани да повдигат на около 8 метра височина на арената едновременно десетки диви животни, включително лъвове, мечки, вълци, елени и щрауси. А за да се вкара в действие устройството, както и сега, е била необходима движещата сила на осем мъже, наредени на два етажа, плюс трима товарачи, позиционирани на горния етаж. Проектът по експериментална археология е започнат през юни 2013 г. и е реализиран за 15 месеца.

/e-Razgrad/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.