Кирил Добрев иска край на „доживотните депутати“ в БСП

БСП да въведе максимум 3 мандата за депутатите си, както и за членовете на ръководните органи на партията. Това предлага депутатът от левицата Кирил Добрев в обръщение в социалната мрежа „Фейсбук“. На предстоящото заседание на 48-ия конгрес на БСП в началото на април ще бъдат обсъдени промени в партийния устав. Сред предложенията е да отпадне въведената през 2012 г. мандатност за председателя на БСП и за общинските и областни партийни лидери. Има искане да отпадне и забраната депутати, министри и кметове да са партийни началници. Изпълнителното бюро все още не се е произнесло по предлаганите промени, известни като поправката „Овчаров“, тъй като тогава се смяташе, че те се правят заради дългогодишния лидер на столичните социалисти Румен Овчаров.
Добрев предлага да се разшири обхватът на въведената тогава мандатност:
„До всички онези, които все още се вълнуват от БСП. Предстои конгрес и промени в устава. Преди години въведохме мандатност за общинските и областните председатели, както и за председателя на Националния съвет на партията.
Мандатност, която тогава подкрепих. Днес мисля, че е време да разширим кръга от хора, които да бъдат засегнати от това решение. Предлагам да залегне в устава и мандатност за членовете на ИБ на БСП – три мандата. Да бъде въведена мандатност и за народните представители – три последователни мандата.
Защо председателят да е с ограничен мандат от 8 години, а членовете на бюрото да са такива от 30? Защо в Народното събрание присъстват едни и същи хора от четвърт век? Не виждам логиката. С тази промяна ще има по-голям ангажимент от страна на ръководството да се развиват нови лица.
От друга страна – младите в БСП ще имат мотивация, знаейки, че уставът е заложил промяна и те могат да бъдат част от тази промяна – да заемат висши ръководни позиции в партията в обозримо бъдеще. Последно, когато говорим за справедливост и прозрачност, за демократичност и шанс, важно е да си дадем сметка, че трябва да започнем от нас.“
/Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.