Ким Чен-ун се договори с Южна Корея за среща на върха

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е договорил с членовете на делегацията на Сеул за провеждане на среща на върха между двете държави на полуострова, предава Reuters, като се позовава на централна новинарска агенция на Северна Корея (KCNA).

Севернокорейският лидер проведе първата по рода си среща с високопоставени представители на правителството на Южна Корея, в рамките на която е подчертал неговата „твърда воля за енергичен напредък“ на междурегионалните връзки и обединение, предаде официалната агенция на Пхенян във вторник, предаде „Фокус“.

Десетчленна южнокорейска делегация, водена от ръководителя на Службата за национална сигурност пристигна в столицата на Северна Корея с надеждата да насърчи диалога между Пхенян и Вашингтон.

Напрежението между САЩ и Северна Корея се изостри през последните месеци на ожесточена реторика на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Същевременно се наблюдаваше затопляне на отношенията между Пхенян и Сеул, които се явиха под един флаг на Зимните олимпийски игри в Пьончан, където президентът на Южна Корея Мун Дже-ин бе домакин на севернокорейска делегация на високо равнище. „Изслушвайки намерението на президента Мун Дже-ин за срещата на върха от специалния пратеник на Юга, Ким Чен-ун обмени мнения и постигна задоволително споразумение“, гласи съобщението на KCNA.

Севернокорейската агенция не предоставя подробности за това какво точно предвижда споменатото споразумение, но представител на Президентството в Сеул заяви, че отчасти то се отнася за предложението за провеждане на среща на върха
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.