КЕВР решава за новите цени на тока

/КРОСС/КЕВР ще обяви новите цени на тока днес. От 15.00 часа енергийният регулатор ще проведе закрито заседание, а около 17 часа ще обяви публично решението си.
Решението на КЕВР за цената на електроенергията за новия регулаторен период бе отложено с месец, след като регулаторът предложи цената на тока за промишлеността да се увеличи с 20% от 1 юли.
Бизнесът и работодателските организации в страната се обявиха твърдо против планираното поскъпване и заявиха, че то би довело до масово поскъпване на всички стоки и до много съкращения и фалити.
Стотици хора от цялата страна излязоха на протест срещу готвеното повишение на цените.
Няма законова възможност за отлагане на решението за цената на електроенергията, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод искането на четири работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, сегашните цени на тока да се запазят до началото на следващата година. Иванов цитира решението на парламента, с което определянето на новите цени може да се отложи само с един месец, така че да влезе в сила от 1 август.
В същото време премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Луковит, че цената на тока не би трябвало да се повиши от началото на следващия месец. Той обаче подчерта, че регулаторът е независим и цената на електроенергията се пресмята по определена методика. Борисов допълни в потвърждение на това, че представителите на ГЕРБ в КЕВР са само двама. Той припомни, че с цел цената да бъде задържана през последния месец бяха предприети редица мерки, между които промени в Закона за енергетиката, между които и задължението всички производители на електроенергия да внасят ежемесечно 5% от приходите си в специален фонд и с тях да се покриват разходите на НЕК за преференциални тарифи. „Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме“, каза Борисов.
Два дни по-късно премиерът заяви: Направил съм всичко, което беше по силите ми и отгоре, ако някой е могъл по-добре, е нямало да се задължи НЕК с 3.7 мрд. лв.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.