Каталуня гласува на референдум за независимост

Каталуния гласува днес на референдум за независимост от Испания.

Няколко часа преди началото на забранения от Мадрид референдум за независимост на Каталуния, стотици граждани се наредиха на опашки пред училища и други обществени сгради, в които има изборни секции, съобщиха световните агенции.

Каталунци започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

Властите в Мадрид обявиха допитването за незаконно и са твърдо решени да го осуетят. Полицията затвори голяма част от училищата, предвидени за секции за гласуване. В Каталуния са изпратени допълнително хиляди служители на реда.

По данни на каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. души. Изборният ден започва точно в 9 часа местно време и ще продължи до 20 часа.

Въпреки различните позиции за референдума, Мадрид и Барселона са категорични, че каквото и да става, редът и спокойствието трябва да бъдат запазени.

Изземване на изборни книжа, мерки срещу електронното гласуване и дори арести предприеха испанските власти, за да предотвратят днешния референдум. Успяха да затворят и повечето секции. Въпреки това мнозина са решени да гласуват.

Не се страхувам. Може би съм малко напрегнат вътрешно, но съм сигурен, че ще гласувам. Не е нормално да се боя да изразя политическата си позиция.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон упрекна Евросъюза, че негласно е подкрепил Мадрид.

Европейският съюз не казва нищо. Много са смели да говорят за Турция и други части на света, където се нарушават човешките права. Но какво казват, когато на европейски граждани като нас, се ограничават правата. За съжаление нищо.

Пучдемон призова всички каталунци да излязат днес. В Мадрид обаче хиляди изразиха различно мнение за референдума.

Нямат право да правят това. Всички сме испанци. Каталуния е Испания.

Според наблюдатели, на този етап допитването се възприема по-скоро като символичен протест. Скорошно проучване обаче показа, че над 80 процента от каталунците искат законен референдум.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.