Катайнен: Планът „Юнкер“ е за бизнеса, правителствата няма да участват

Не ни достигат инвестиции, поради което не можем да очакваме добро икономическо развитие в бъдеще. В Европа липсва ликвидност и се налага да насърчаваме инвестициите.

С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен представи идеята на Инвестиционния план за Европа, или т.нар. „План Юнкер“ на конференция в Дома на Европа в София, съобщи БГНЕС.

„Минахме през много трудно икономическо време за нас, от което останахме с недостиг на инвестиции“, отчете Катайнен. Частните пари не отиват в разумни инвестиции в реалната икономика, добави той.

Планът Юнкер се състои от 3 части, обясни зам.-председателят на Европейската комисия. Първата част е Европейският фонд за стратегически инвестиции, втората – поредица от прозрачни проекти, а третата и най-важна според Катайнен част е задълбочаването и разширяването на вътрешния пазар.

Катайнен обясни, че съществува един нов фонд, който е част от Европейската инвестиционна банка, който ще допълни това, което Европейската централна банка прави в момента и ще привлече инвестиции от частния сектор, но няма да отдава заеми за инвестиции, които са изцяло само в публичния сектор. „Ще се инвестира в проекти с по-висок риск. Основните моменти са да се предоставят банкови заеми на малки и средни предприятия, когато те имат нужда и страдат от ниска капитализация. Искаме да разгледаме фалитите на пазара, тъй като съществува голяма задлъжнялост върху самите малки и средни предприятия“, каза зам.-председателят на ЕК.

След срещата си с премиера Бойко Борисов, заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви, че за да се инвестира спокойно в България, трябва да се изгради подходящ инвестиционен климат. Ключово според него трябва да е усилието за борба с корупцията и установяване на върховенството на закона:
Върховенството на закона е предусловие за привличане на частни интереси. По тази причина Европейската комисия отдава значение на върховенството на закона в редица държави членки, включително и в България. Става въпрос за правосъдие, обективност, за демокрация и за справедлива икономика. Ние помолихме правителството да се насочи към решаване на тези въпроси. Чух, че ще има инициативи в тази посока, което е положителна новина. Всеки, който се готви да инвестира, има нужда от сигурност. Правилата са еднакви за всички от гледна точка на ЕС, съобщи БНР. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.