Картини на Рембранд, купени съвместно от Франция и Холандия бяха изложени в Лувъра

Картини на Рембранд, купени съвместно от Франция и Холандия бяха изложени в Лувъра, по време на визитата на холандската кралска двойка. Портретите струват 160 милиона евро.
Крал Вилем-Александър, кралица Максима и френският президент Франсоа Оланд първи разгледаха ценните творби на Рембранд, съобщи БНТ.
Картините са над два метра. Те представляват портретите на двама холандски съпрузи – търговецът Мертен Суулманс и жена му Оопжен Копит.Смята се , че това е най-скъпоструващата двойка в света. Шедьоврите са създадени през 1634 година.Те са изключително ценни защото моделите са рисувани в пълен ръст, а подобна практика в Холандия през 17 век не съществува. В случая, подобна поръчка подчертава социалното място на моделите и значимостта на художника.Специалистите коментират и особеносттта на черния цвят и рисунката на дантелите в дрехите на съпрузите. Портретите се считат за предизвикателен образец на работата на Рембранд.
Картините се излагат пред публика за първи път от 50 години на 20 век.През 2013 година досегашният им собственик на, френският клон на фамилията Ротшилд, решава да ги продаде.Барон Гюстав дьо Ротшилд купува творбите през 1877 година и оттогава те са във Франция.
Обявената цена е 160 милиона евро. Това е твърде скъпо за Лувъра , чийто бюджет за придобиване на нови творби е 8 милиона евро. Тогава е отправен апел към меценатите.Тогавашният министър на културата на Франция Фльор Пелерен и холандският й колега Джет Бусмейкър предлагат на собствениците на картинита идеята за съвместна покупка.Ротшилд приемат. Лувърът купува портрета на госпожа Копит благодарение на Банк дьо Франс.
Амстердамсият Риксмюзеум купува другия портрет, но не става и дума двойката да бъде разделена. И това е гарантирано с междуправителствено споразумение.
Картините ще останат в Лувъра до 23 юни. После ще прекарат лятото в Амстердам. След това ще остават по пет години във всеки от двата музея – Лувърът и Риксмюзеум.
На 10 и 11 март ,холандският крал Вилем-Александъри съпругата му кралица Максима бяха на двудневна държавна визита във Франция. Това е първото им посещение след като се възкачиха на трона на 30 април 2013 година.
По време на посещените си двамата монарси отидоха в парижкото кафене Сarillon – една от целите на атентаторите от 13 ноември 2015 година. Холандската кралска двойка разговаря със собственика на заведението, с живеещи в околността хора и с хора от спасителните екипи.Кралят и кралицата на Холандия изразиха дъблокото си съчувствие на засегнатите от нападенията.
Във Франция, холандският крал беше придружен от шефовете на големи предприятия като Heineken и Philips. Икономическият обмен между Франция и Холандия е близо 40 милиарда евро.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.