Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за втори мандат

Бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за втори мандат на поста, нанасяйки удар по движението за отделяне на североизточната испанска област.
Той формулира отказа си като временно оттегля кандидатурата. „Причината е само една – при сегашните обстоятелства това е единственият начин да се състави ново правителство“, заяви той в обръщение, разпространено в социалните мрежи. Пучдемон говори от неназовано място, застанал на фона на регионалното знаме на Каталуния и това на ЕС.
Проблемът с кандидатурата му е, че той не може да се върне в Испания, защото е обвинен в противодържавна дейност и бунт и е много вероятно да бъде арестуван, ако влезе в страната. Правни експерти в каталунския парламент и испанското правителство пък отхвърлиха варианта да управлява от Брюксел, макар привържениците му твърдяха, че няма пречки за това.
Същевременно вчера Пучдемон обяви, че партията му ще издигне за алтернативен кандидат Жорди Санчес. Той обаче в момента се намира под стража в Мадрид по обвинения в противодържавна дейност и номинацията му може да е съпътствана от също толкова големи трудности.
Пучдемон се превърна във водеща фигура в навечерието на едностранно обявената независимост през октомври, след което той и правителството му бяха отстранени от власт от испанския премиер Мариано Рахой. Впоследствие избяга в самоналожено изгнание в Брюксел.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.