„Капанци“ покориха Черна гора

Ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци“ от село Гецово се върна от участие в VI Национален преглед на Балканската асоциация за фолклор в град Бар – Черна гора. Във фестивала са взели участие състави от девет държави, българските са били няколко.
DSC03187Организацията бе отлична, фестивалът предлага две участия и започва с пищно дефиле. Концертите са в голям летен театър, а най-сме впечатлени от интереса към фестивала – трудно можеше да се види свободно място в публиката, разказва „душата“ на ансамбъл „Капанци“ Веселина Димова. Форумът не е с конкурсен характер, а предлага обмяна на опит и обогатяване на връзките в областта на нематериалното културно наследство на страните, членки на Балканската асоциация за фолклор. Фестивалът завършва с традиционна научна конференция.
Домакините предлагали и богата екскурзионна програма – 42-та самодейци разгледали перлата на Хърватска Дубровник, а с корабче стигнали и до Кралския плаж в град Будва. Капанци имали възможност да отидат до Тирана в Албания, а на връщане да си спомнят за преживяванията миналата година в Охрид и Скопие.DSC03184 (1)
Ансамбъл „Капанци“ за пета поредна година участва във фестивали на Балканската асоциация за фолклор. Досега самодейците са били в Чехия, Сърбия, Гърция и Македония.
Сегашното им пътуване е било възможно и заради спомоществователството на „Мираж авто комерс“, „Булкорп“ ООД, „Алфа хим“ ЕООД, магазини „Технорай“, магазин „Елегант“, ЕТ „Фактор“, ЕТ „Димитров-Цонева“ и цветарница „При Мария“.
А до края на този сезон „Капанци“ ще бъдат още на фестивали в Приморско, може би при новите си приятели в Нови Искър и на 28 август – на галавечерта на медалистите от престижния фестивал в Царевец, Свищовско. Там „Капанци“ са се представяли отлично вече два пъти.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.