Капанци на хорото край поморийския бряг

Клубът по танци „Капанци” – Разград бе сред 35-те танцови състава от цялата страна, които в събота се хванаха на пъстрото общо хоро край поморийския бряг в шестото издание не едноименния фестивал в китния морски град.IMG_3595
До площада пред модерното читалище игралците стигат с пъстро, разнолико и шумно дефиле, под бурните аплодисменти на местните хора и хилядите гости на Южното Черноморие.
По регламент, заедно съставите играят по две хора от всички етнографски области в България, а се представят самостоятелно с по едно хоро пред останалите на площада. Там тази година танцьорите бяха над 800. „Капанци” показаха хорото „Арапойна” от село Каменово.
Специални гости на фестивала бяха фолклорната група от с. Сепарево и танцов клуб „Зуница”, които представиха Шопска етнографска област и обред, извършван на Тодоровден.
След петте часа на фестивалната програма, също по утвърдена и обичана от участниците традиция, вечерта всички заедно отпразнуват срещата си в организирана от домакините хоротека на открито.IMG_3516
Тази година фестивалът ще остане в спомените на танцьорите и с още нещо колкото любопитно, толкова и опасно. Минути преди началото на хоротеката, на метри от дансинга, газова бутилка изстреля няколкометров отвесен огнен стълб, а пламъците сграбчиха сергията за варена царевица. IMG_3627Преди обаче суматохата да бе отминала, на площада се появи супермодерна пожарна и огнеборците, под аплодисменти на множеството, овладяха ситуацията. След което дойде редът на хората и ръчениците под ласкавите лъчи на залязващото слънце. И обещанието за нова среща догодина на поморийския бряг.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.