Капанският ансамбъл – номиниран за „Златен пегас”

Днес на съвместно заседание постоянните комисии по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и по образование и наука към Общинския съвет в Разград ще обсъдят номинациите за удостояване с наградите „Златен пегас” и „Никола Икономов”, които се връчват на 24 май – Деня на българската просвета и култура.
Тази година за удостояване с приза „Златен пегас” е предложен от Инициативен комитет Капанският ансамбъл – като носител на най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2014 година „Кристална лира” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство. Като нов начин на пресъздаване на образци от съкровищницата на българския фолклор бе приет и новият спектакъл на Капанския ансамбъл „Кино на село”, поставен в края на миналата година по идея на хореографа Румян Занев – директор и главен художествен ръководител на формацията.
Припомняме, че на церемонията на 24 май призът „Златен пегас“ ще получи и звездата от детската „Евровизия” Крисия Тодорова, а преподавателката й в Центъра за работа с деца – наградата на името на Никола Икономов. Решение за това бе взето от съветниците през ноември миналата година.
За награждаване с приза на името на Никола Икономов са предложени доц.д-р Станка Дамянова – директор на филиала на РУ „Ангел Кънчев“ в Разград, директорката на Регионална библиотека „Проф.Боян Пенев” Женета Александрова, хореографът Кънчо Върбанов във връзка с неговата предстояща 70-годишнина, Църковният хор с диригент маестро Красен Иванов, дърворезбарят Рашо Рашев, преподавателката по пиано в Музикална школа „Илия Бърнев” Нина Константиновна Георгиева и проф.Георги Бърдаров – племенник на капитан Христо Бърдаров. Повечето предложения са направени от инициативни комитети на граждани.
По традиция днешното заседание на постоянните комииси на ОбС, които ще разгледат предложенията, ще е с участието на ресорния заместник-кмет, началника на Регионалния инспекторат на МОН, началника на отдел „Образование” в Община Разград, директора на дирекция „Култура, спорт, туризъм” в Община Разград, началника на отдел „Културни дейности” в Община Разград, представители на местни представителства на творчески съюзи.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.