Кандидат-журналистите в СУ пишат по темата „Свестните у нас считат за луди“

Темата на изпита по журналистика в Софийския университет, по която пишат кандидат-студентите е „Свестните у нас считат за луди…“.
Малко след 14 ч. започна изпитът в СУ, а темата бе изтеглена от кандидат-студента Георги Черкезов от Нова Загора.
Като контролни теми бяха изтеглени съответно „Високи води“ и „Парите на хората“.
Темата дава възможност за различно тълкуване, за авторски поглед и за изграждане на самостоятелен текст и самостоятелна теза, обясни пред журналисти след изтеглянето на темата председателят на изпитната комисия Ефрем Ефремов.
„Ще има много хубави работи“, изрази надежди Ефремов и призна, че има усещане за добри резултати, когато те станат ясни около Великден.
Основният критерий за висока оценка е способността да изградиш собствена теза и да я защитиш, подчерта той. Разбира се, задължително условие е високата обща култура и езикова грамотност. За писмения изпит по журналистика през тази година в Софийския университет са се записали около 500 ученици, каза още той.
Писменият изпит по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.
Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет. Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита.
В 9 ч. тази сутрин пък започна изпитът по математика II в СУ и с него бе открита първата кандидатстудентска сесия в СУ за учебната 2015/2016. /shum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.