Калфин предлага двумесечна годишна стъпка на възрастта за пенсия

Плавно увеличение на вноските за пенсия и безработица от догодина до 2027-ма година предвижда предложението на социалното министерство за пенсионна реформа, представено от вицепремиера Ивайло Калфин. Това означава вноската за пенсия да се увеличава с 0.5 процентни пункта през година, а вноската за безработица да се увеличава с 0.2 процентни пункта, също през година, като през 2027-ма година общата осигурителна тежест да е вдигната с 4.5 процентни пункта.
Социалният министър ще предложи плавно увеличение на възрастта за пенсиониране – за мъжете от трета категория се предвижда вдигане с по 2 месеца през първите две години, а след това с по 1 месец на година до 2029-та година. За жените от трета категория предложението предвижда до 2030-та година възрастта да нараства с по 2 месеца на година, а след това стъпката да стане 3 месеца на година до 2037-ма година.
Целта е изравняване на възрастта за двата пола на 65 години.
За осигурителния стаж стъпката на нарастване е 2 месеца на година.
Промените предвиждат още от 2029-та година размерът на тавана на пенсиите да се увеличи от 35 на 40 процента от максималния осигурителен доход.
Вицепремиерът Калфин обяви, че все още се водят разговори за условията, при които ще се пенсионират военните и полицаите, но при всички положения ще се върви към въвеждане на минимална възраст. Ще се търси и разграничение между чиновниците и оперативните служители в тези системи.
Пакетът от мерки ще бъде обсъден допълнително с бизнеса и синдикатите през април, в рамките на съвета за тристранно сътрудничество, а окончателният вариант ще е ясен в началото на май, обясни Калфин. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.