Кадрови промени в МОН след скандала с учебната програма

Обмисляме малки кадрови промени в Министерството на образованието и науката заради новите учебни програми, каза министърът на образованието и науката Тодор Танев след срещата му с ПГ на Патриотичния фронт в НС. Танев допълни, че вече има и предложения на министерството в тази насока. На заседание на политическия кабинет в МОН в понеделник ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност.
От думите на министъра не стана ясно дали ще си отиде началникът на политическия му кабинет Мюйессер Солак. Танев само посочи, че става дума за много малки на този етап промени, главно в най-близкото му обкръжение, което побърза да уточни, че не става дума за заместничката му Ваня Кастрева. „Зам.-министрите се назначават и освобождават от премиера, а не от министъра“, каза той. От Патриотичния фронт поиска именно Ваня Кастрева, Мюйессер Солак и Евгения Костадинова да понесат отговорност.
„Аз не подкрепям промените, които бяха направени в българската национална идентичност под давление на политически събития. Искам да възстановим всичко, което знаем особено за Възраждането и да не го разглеждаме ретроградно, като минало, като Златен век, който сме пропуснали, да го пратим в бъдещето. Възраждането е и минало, и бъдеще“, призна министър Танев. Той обясни, че терминът „съвместно съжителство“ го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношение и не е заложено в цялата учебна програма. „Ако смятате, че с това ще променя историята – грешите. Не съм за това тук. Моето мнение е, че става дума за робство“, изтъкна още той. Танев подчерта, че историците нямат становище как се казва това. „Това е Турско или Османско владичество“, заяви министърът на образованието. Според него разговорът с ПГ на ПФ, който е провел е бил пределно добър. „Поемам на ръчно управление въпроса, имам един месец“, каза още Тодор Танев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.