Кадиев пита БСП: Каква е позицията ни по повод агитацията на чужд език?

След заседание на левицата във вторник вечерта стана ясно, че депутатът от БСП – лява България Георги Кадиев може да бъде изключен от парламентарната група. Червеното ръководство и много от депутатите били бесни на колегата си за соловата му акция по внасяне на промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език.
Самият Кадиев им отговори с пост във Фейсбук, че ако го изключат от групата, той няма намерение да остава в парламента.
Днес Корнелия Нинова заяви, че никой не е искал оставката на Георги Кадиев на сбирката на червените, където се твърди, че е поискано махането на съпартиеца й.
Тон на разгорещения разговор дал Стоян Мирчев. Младият депутат първи мандат поставил въпроса как е възможно всички да са подписвали декларации за лоялност към партията, а да се правят такива солови акции, без дори да се уведомява групата и да се обсъди предварително темата.
„Всички бяхме изненадани от предложението, това не е първата му солова акция и поведението на Кадиев е по-скоро като на независим депутат“, обяснил Мирчев. Според него предложението за промени в Изборния кодекс било доста опасно и в подкрепа на ДПС. С него можело да се направи пробив, който да усили натиска на ДПС за включване в закона за училищното възпитание изучаването на майчин език като ЗИП.
Моля ръководството на парламентарната група да не замазва в типичен стил нещата. Колегата Мирчев конкретно ме нарече „зависим депутат за права и свободи“ и конкретно поиска да бъда отстранен от групата. Не съм чул да си е променил позицията, възрази отново във Фейсбук Георги Кадиев.
Ръководството на БСП трябва да се научи да заема позиции, допълни той.
Ако бяхме изключили тези, които ни натресоха Пеевски, сега щяхме да сме в много по-добра кондиция. Ако бяхме поискали оставката на лидери, които ни водеха от загуба в загуба, щяхме да сме по-различни и по-добри, коментира Кадиев.
В статуса си в мрежата социалистът даяви още:
Разбирам желанието да се замаже всичко и да остана полу-невинен, полу-виновен, клан-клан-недоклан.
Няма да стане. Всеки да заеме своята позиция.
Това ще ни научи да имаме позиция и по по-важния въпрос: КАКВА Е ПОЗИЦИЯТА НИ ПО ПОВОД АГИТАЦИЯ НА ЧУЖД ЕЗИК?
Част ли е това от нормалното човешко право да бъдеш информиран на език, който разбираш и говориш? Или, както твърдят колеги, агитацията на чужд език води до „все по-агресивните искания българската нация да бъде разцепена на части“.
Това са важни въпроси. И те се говорят сега, не когато влезем в етническо напрежение. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.