Кадиев оцеля с два гласа като депутат от БСП

Парламентарната група на БСП реши да не изключва от редиците си депутата Георги Кадиев. Само 24-ма от червените народни представители се обявиха „за“ предложението, но тази бройка не беше достатъчна за изключването на Кадиев. Според кодекса за работа на ПГ на БСП най-малко 2/3 от членовете й трябва да са подкрепили дадена идея, за да бъде тя одобрена официално.
Повод за обсъждането на изключването на Кадиев стана неговата „солова акция“, при която той сам реши да внесе предложения за промени в Изборния кодекс, разрешаващи агитацията на майчин език.
„Не аз съм проблемът на БСП. Ако в крайна сметка решението е да ме изключат от групата, същият ден подавам заявление за излизане от парламента и да влиза следващият. БСП няма да загуби депутат, спокойно“, написа преди седмици Кадиев във Фейсбук.
Той заяви още, че няма „никакво намерение да топли стол като независим депутат“.
„Има позиция на БСП от 1995 г., според която агитацията се води на български с право на превод на друг език, Тя е напълно архаична за 2015 г. Тогава, най-малкото, не бяхме в ЕС. На последните местни избори в Габрово примерно имаше англичани, кандидати за общински съветници. Да агитират на български? Всеки гражданин на ЕС може да е кандидат за евродепутат от България. Ще агитира на български? Мартин Шулц на предизборен митинг на БСП или Джозеф Дол на ГЕРБ – какво правим?“, заяви още Кадиев.
Той задава риторичния въпрос дали някой смята, че Местан ще провежда агитация на български в турско село в Кърджалийско и някой до него ще превежда.
„Глупаво е той да агитира на своя език, ние да му подаряваме кауза, да го глобяваме до безкрай и накрая да стане дявол знае какво…“, написа още соцдепутатът. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.