Йемен отново в кръв: Ислямистите екзекутираха 25 военни

Ден след като Йемен бе разтърсен от терористична вълна, страната отново е сполетяна от трагедия. Въоръжени екстремисти екзекутираха над 25 йеменски военнослужещи в южния град Ел Хаута.
В петък 150 души загинаха при атентати в две джамии в столицата Сана. В северния град Саад при два взрива загинаха 33 души. Общият брой на ранените е над 300 души.
Отговорност за атаките в столицата пое групировката „Ислямска държава“.
Междувременно, екстремисти, свързани с „Ал Кайда“ са превзели град Хоута в южната част на Йемен, предаде Би Би Си, цитиран от novinite. Той е разположен северно от пристанищния град Аден. Според съобщения на очевидци, въоръжени мъже са нахлули в града с автомобили, върху които е имало окачени черни флагове.
Те са превзели местните казарми и правителствените сгради, като са избили служителите на силите за сигурност, които са отказали да се предадат. През последните няколко години в южната част на Йемен действа мащабна клетка на „Ал Кайда“.
В събота американското командване започна евакуация на около 100 души от силите си за специални операции, ситуирани в авиобазата Al Anad в Йемен, съобщи CNN. Причината е влошаване на сигурността, коментират източници в региона, цитирани от телевизията. Това са последните US рейнджъри, които бяха разположени в страната, която е под силното влияние на групировката „Ал Кайда на Арабския полуостров“.
САЩ затвори посолството си в Сана миналия месец, след като бунтовници хуси превзеха йеменската столица /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.