И имамите тръгнаха на гурбет…

След докторите и медицинските сестри, теч на кадри в чужбина от Лудогорието бавно но сигурно обхваща и религиозните водачи, ходжи и имами.
Финландското образователно министерство, обяви глад за преподаватели, ходжи и ваизи за държавните си училища, където ислям се изучава задължително в първите класове.
По информация на тамошното образователно министерство, там мюсюлманските ученици са 10 000, а учителите едва 20, което било крайно недостатъчно. Друг проблем е и липсата на квалификация и образователна дисциплина у преподавателите, които в повечето случаи преподавали по други предмети и влизали в часовете по ислямска религия по съвместителство дори без да вярват в Бог и да са с религиозно възпитание, че даже и атеисти. От сега завършващите духовни училища бъдещи ходжи от Лудогорието се ориентират да живеят и работят по специалността си във Финландия. За успокоение на местните правоверни остава фактът, че по-възрастните ходжи и имами не смятат да емигрират и ще продължат да изпълняват задълженията си в Делиормана.
/e-Razgrad/
Шенол АХМЕДОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.