И Борисов би протестирал срещу скъпия ток

Премиерът Бойко Борисов заяви готовност да се присъедини към протестите на работодателските организации срещу поскъпването на тока, съобщава „Фокус“.
Премиерът повтори молбата си към Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи поскъпването, за да даде възможност на изпълнителната власт да потърси резерви.
При посещение във Варна Борисов коментира декларацията на работодателските съюзи, които обявяват, че от 26 юни предприятията ще спират работа за по час, ако цената на електроенергията за бизнеса бъде увеличена от 1 юли, както и ултиматума на „Патриотичен фронт“, който обвърза подкрепата си за правителството с цената на тока.
„Нека да бъдем коректни. Всички говорехме, че трябва да има държавен регулатор, който да е изцяло независим. От девет члена, мисля, че ГЕРБ има само двама представители там. Държавният регулатор казва каква да е цената на тока. Аз категорично не съм съгласен с това, което казва“, заяви Борисов и допълни, че през почивните дни ще проведе съвещание във връзка с цената на електроенергията.
„Може би или в събота, или в неделя ще направя едно съвещание, с което искам още веднъж да им поставя пряко задача с най-малкото да не се повишава цената на тока, от гледна точка на икономиите, които можем да направим по държавните дружества, ВЕИ съответно и американските централи. Макар че нямам право никакво да се меся в работата на регулатора, имам право да се меся в работата на НЕК, БЕХ, на парламентарната си група и ако трябва дори да отидем на още по-драстични промени в два-три текста на закона, ще настоявам да се направи. Мога само да помоля КЕВР да отложат вдигането цената на тока, защото дотогава ще имаме някои решения, които ще повлияят. Разбрал съм се и с „Патриотичен фронт“. Не е коректно политическите партии да говорят, че ГЕРБ или аз искаме да вдигнем цената на тока“, посочи Борисов. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.