Италия планира да ограничи работата на магазините в неделя

Търговските центрове в Италия вече няма да могат да работят в неделите и на национални празници.

Това каза вчера италианският вицепремиер и министър на икономическото развитие Луиджи ди Майо, заявявайки, че работниците трябва да имат гарантирани дни за почивка, предаде „Ройтерс“.

„Със сигурност до края на годината ще приемем закон, който да сложи край (на работата) на търговските центрове в неделите и на национални празници“, посочи Ди Майо в южноиталианския град Бари, където присъства на бизнес изложение.

Работното време на магазините в Италия бе либерализирано през 2011 г. от технократското правителство на Марио Монти. Според Ди Майо, лидер на антисистемното Движение „Пет звезди“, тази либерализация обаче „разрушава италианските семейства“, тъй като заради нея хората трябва да работят в неделите и по празниците.

Коалиционният партньор на Движение „Пет звезди“, крайнодясната „Лига“, също подкрепя отмяна на реформата от 2011 година. Съответните проектозакони вече са представени в парламента. Те предвиждат някои изключения от забраната да се работи в неделни и празнични дни, например за кафенета и ресторанти, както и за магазини в туристически курорти.

За двете партии промяната на правилата за работното време е начин и да защитят собствениците на малки магазини от конкуренцията на големите търговски центрове и универсални магазини, които имат повече персонал и могат да организират работа на смени.

Католическата църква също подкрепя ограничаване на бизнес дейността в неделя, тъй като се предполага католиците да посветят неделния ден на почивка и религиозни практики.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.