Испанската Народна партия печели изборите

Управляващата в Испания дясна Народна партия печели вчерашните парламентарни избори с 28,7 на сто от гласовете според резултатите от повече от 90 процента от бюлетините, обяви вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Франс прес.
Според данните, с които разполагаме, при преброени 90,39 процента от бюлетините, Народната партия печели изборите, заяви Саенс де Сантамария, цитирана от БТА.
Социалистическата партия е втора с 22,19 на сто от гласовете, а радикалната лява партия „Подемос“ е третата политическа сила, допълни тя.
Шефът на досегашното испанско правителство, консерваторът Мариано Рахой, заяви, че ще се опита да състави стабилно правителство след парламентарните избори, от които партията му излезе победител, но с по-малко от 30 процента от гласовете.
Страната се нуждае от стабилно правителство, което ще надгражда върху постигнатото през последните четири години от управляващата Народна партия, каза Рахой пред стотиците привърженици, събрали се пред партийната централа, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че е много важно икономическите реформи да продължат.
Ще трябва много да разговаряме, да водим диалог за постигане на споразумения, отбеляза премиерът пред поддръжниците си, които скандираха „Испания! Испания!“.
В последните четири години трябваше да вземаме трудни решения, за да се справим с кризата. Правих това, в което вярвах, и което беше в интерес на Испания, призна 60-годишният лидер.
На вчерашните избори Народната партия получи 28,7 процента от гласовете и 123 места – много под необходимите 176 за абсолютно мнозинство, сочат неокончателните резултати. Политиката на строги икономии и корупцията, опетнила репутацията на партията на Рахой, доведоха до появата на двете нови партии – радикалната лява формация „Подемос“ и либералната „Сиудаданос“, които ще изпратят в парламента съответно 69 и 40 депутати.
Социалистическата партия завърши втора с 90 места. Това е с 20 по-малко, отколкото на предишните избори през 2011 г. и е най-слабият резултат в историята й, отбелязва АФП.
/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.