„Ислямска държава“ е изгубила контрол над 14% от територията си през 2015 г.

„Ислямска държава“ е изгубила тази година 14 процента от територията, която е zx450y250_2674555
контролирала през 2014 г., според проучване на британския институт за отбрана „Ай Ейч Ес Джейнс“ (IHS Jane’s), предаде БТА.

Базирайки се на информации от социалните мрежи и източници в Сирия и Ирак, институтът смята, че зоната, контролирана от ИД се е редуцирала с 12 800 кв. км между 1 януари и 14 декември 2015 година. В момента групировката контролира 78 000 кв.км, според проучването.

Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол, която в момента се простира върху 15 800 кв.км.

Една от териториалните загуби на „Ислямска държава“ е северната гранична зона между Турция и Сирия, в региона на Тал Абияд, която беше един от основните пунктове за преминаване на турската граница, използван от джихадистите.

Други значителни загуби „Ислямска държава“ е понесла в Ирак, където изгуби град Тикрит, рафинерията в Байджи и част от основния път между Ракка и Мосул, което усложнява прехвърлянето на оборудване и бойци между двата най-значими града, контролирани от джихадистите.

Макар че е изгубила контрола върху някои зони, организацията е успяла да завладее други територии.

Най-големите им успехи през 2015 г. бяха настъплението им в западна Сирия, през град Палмира и превземането на центъра на град Рамади, се отбелязва в проучването.

Подобно на „Ислямска държава“, режимът на сирийския президент Башар Асад също е изгубил влияние, като вече контролира 30 000 кв. км. (с 16 процента по-малко) от страната с обща площ от 185 180 кв. км. Но, както се констатира в проучването, „сирийското правителство е успяло да си върне част от териториите, изгубени в началото на годината, благодарение на руската военна интервенция през септември“.

/Дневник/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.