Искаме отсрочка от земеделския еврокомисар, за да не загубим над 1 млрд. лв.

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган ще бъде на посещение в София на 10 юли (петък), съобщиха за БГНЕС правителствени източници.
В българската столица Хоган ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с ресорния министър Десислава Танева и с депутати от комисията по земеделие.
Един от акцентите, който българската страна се очаква да повдигне по време на визитата на Хоган, ще е възможността за удължаване на периода на усвояване на средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 до средата на 2016 г. По регламент последните разплащания трябва да се извършат до края на годината, а заявките за плащания по проектите трябва да стане най-късно до средата на октомври месец. Вероятността България да получи отсрочка от шест месеца е много малко вероятно.
Изчисленията на Държавен фонд „Земеделие“ от средата на юни месец показват, че в следващите 3 месеца трябва да бъдат извършени дейности за около 1 млрд. лв., иначе страната ни ще трябва да върне средствата в бюджета на ЕС.
На заседанието на правителството на 1 юли земеделският министър Десислава Танева, след подканяне от премиера Бойко Борисов, докладва, че на 30 юни е приключила кампанията за директните плащания, заявени през 2014 г. „Общо изплатените суми по директните плащания от 2014 г. са 1 милиард и 200 милиона лева, плюс суми от площните мерки по ПРСР, национална подпомагане или всички директни плащания са изплатени в размер на 1,8 млрд.лв.“, съобщава министър Танева, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Въпросът за очакваните загуби към края на годината не са коментирани. В края на 2014 г. земеделският министър съобщи също така, че одитните органи на Европейската комисия са поискали налагането на финансови корекции в размер на близо половин милиард лева заради нередности по земеделските програми. Тогава Танева обясни, че страната ни ще оспори констатациите.
Друг акцент от разговорите на Хоган в София се очакват да бъдат новите финансови инструменти (нисколихвени заеми – бел.ред.), които ще могат да се ползват през новия програмен период. Този подход се явява алтернативен на фона на отпадането на някои директни плащания по новата Обща селскостопанска политика и в контекста на новите правила на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Новата програма беше одобрена в края на май месец. Тя е с бюджет от 2,9 млрд. евро, а МЗХ вече откри първите мерки за финансиране по нея.
Очаква се българските власти да повдигнат пред Хоган и въпроса за щетите, които родните земеделски и млекопроизводители търпят от продължаващото икономическо ембарго между ЕС и Русия. Преди дни Министерство на земеделието изплати 703 000 лв. на 66 производители, които са засегнати от забраната за износ на продукция от България за Русия. Темата за компенсации на българските млекопроизводители, заради отпадането на европейските квоти за мляко, няма да как да бъде обект на обсъждане, посочиха за БГНЕС правителствените източници. Български млекопроизводители протестираха неотдавна, заради ниските изкупни цени на суровината, заради заливането на търговската мрежа с евтини млечни продукти от други страни-членки на ЕС или съседни на България държави. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.