Интернатите няма да се закриват, подготвя се пакет от закони за реформа в детското правосъдие

Възпитателните училища-интернати няма да се закриват, заяви днес при посещението си във ВУИ-Завет зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева.
Подготвя се пакет от закони, свързани с реформата в детското правосъдие, които предстои да бъдат публично обсъдени, обясни тя. Целта е системата да бъде оптимизирана и модернизирана, наказанията на децата да бъдат по-ниски, а лишаването от свобода да стане наистина изключително крайна мярка. Трябва да се помисли какво става с тези деца, когато излязат от интернатите, защото много от тях нямат семейства, при които да се върнат. За да не останат на улицата, децата трябва да бъдат превъзпитани и ангажирани в трудови дейности, които в момента са почти занемарени поради противоречия със Закона за закрила на детето и разнобой между държавните институции. За разлика от новият закон за детското правосъдие, който е съобразен с европейските и световните стандарти, Законът за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е от края на 50-те години и трябва да се отмени, заяви Мичева. На негово място ще има закон само за мерките, които трябва да се прилагат спрямо децата – правонарушители, като промени ще има също в Закона за изпълнение на наказанията, в Наказателния кодекс и в НПК.
Във ВУИ-Завет в момента са настанени 20 деца, но техният брой ще намалява, заради новата наказателна политика, която не трябва да е както спрямо възрастните правонарушители, обясни тя. Затова персоналът сигурно ще се оптимизира, а децата ще бъдат обгрижвани в по-малки помещения, но трябва да се помисли както ще се прави с огромните сгради, които в момента съществуват.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.