Инж. Милена Манева е новият директор на „Разградлес”, досега там било „батак”

Инженер Милена Манева е новият директор на общинското предприятие „Разградлес”. Тя е назначена временно, до провеждането на конкурс за длъжността, при нас е от седмица, представи официално днес дамата кметът д-р Валентин Василев.
Инж. Манева е професионалист в сферата на горите, дипломиран вишист от 1990 година. От 1993-то до 2007 година работила в Областното пътно управление – Разград. А до 2011 година е лесничей в оглавяваното вече от нея предприятие „Разградлес”. След това печели конкурс и до преди седмица е била главен експерт по частните и общински гори в Регионалната дирекция по горите в Шумен.
Първите й думи пред журналисти днес бяха, че ще се опита да сложи ред в предприятието. IMG_0092 (1296 x 864)С по-цветистия си изказ кметът каза, че досега там било „батак – от всякакво естество”. Вече имало няколко прекратени договора с хора, за които инж. Манева преценила, че не може да работи занапред. Имало и прекратени граждански договори с роднини на бившия кмет на Разград. Не защото те са незаконни, а защото това е неморално, уточни изрично настоящият градоначалник и обеща да оповести резултати от пълната ревизия в предприятието, която върви в момента там и обхваща период от няколко години.
Първото нещо, което инж. Манева ще прави, е да се появят камери във всички складове за дървесина на предприятието, и да се появят GPS-и на всички коли и камиони на фирмата. Такова е изискването, а и така ще следим кой влиза и излиза от складовете, какво е натоварил и къде ходи после.
Новост в работата ще бъде и това, че добиваната в предприятието дървесина ще стига до клиентите – фирми и при жителите на общината /като дърва за огрев/ само със собствен транспорт.
„Казано по друг начин – въвеждаме тотален контрол върху целия процес – от добива в гората, по пътищата към складовете и после – от складовете до конкретния клиент. Така ще спрем и основателните упреци от немалко хора, че получават по-малко от платените кубици дърва за огрев. Поемаме цялата отговорност!” – намеси се пак кметът.
Съвсем скоро фермерите ще научат в кои точно общински гори е забранено да водят животните на паша. Докладната е готова и ще се появи в сайта на Общината, продължи разказа си инж. Манева.
Общинските гори се гледат по десетгодишен план, в който точно се обявява кога и колко ще се сече, както и колко на година ще се залесява. Планът е в сила тук от 2012 година, трябва да се залесява по 200 дка на година, но досега новозасята гора е само 385 дка, – двойно по-малко от плана. Няма да се залесява и тази година, защото е пропусната подготовката за това миналата есен, уточни инж. Манева.
Не е правено нищо и за прочистване на прораснала след гола сеч гора, която сега прилича на джунгла. И на тези места ще са ни нужни много усилия, за да може гората да се възстанови, каза още новият директор на „Разградлес”.
Инж. Манева обеща, че дърва за огрев за всички в общината ще има, въпреки изброеното до тук и факта, че новите изисквания на държавата редуцират площите за сеч, разреждат и честотата за сеч на едно и също място. Но хората ще имат дърва, дори ако това е за сметка на заявени от фирми количества за строителство и производство, врече се и кметът.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.