„Инерком“ вече не иска държавно участие в активите на ЧЕЗ

„Инерком“ вече не иска българската държава да участва в сделката за активите на ЧЕЗ у нас. Това обяви в интервю за „Ройтерс“ председателят на борда на директорите на компанията Милена Стоева. Тя заяви: „Инерком България“ не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира обществения интерес и доставките на електричество за българските потребители“.

Както вече стана ясно, собственик на „Инерком“ е Гинка Върбакова от Пазарджик. В първите си телевизионни интервюта до нея бе Милена Стоева.

Министърът на финансите Владислав Горанов вече заяви, че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо. Такова мнение бе подкрепено сега и от компанията купувач на електроразпределителното дружество.

„Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес“, казва Стоева пред „Ройтерс“.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването.

От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания. Той трябва да бъде готов в началото на април, когато от ЧЕЗ ще обявят и решението си дали да пуснат българската държава в сделката.

По отношение на страховете относно финансирането на сделката, от „Инерком“ обявиха, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията.

От компанията заявяват, че финансирането на сделката никога не е било обсъждано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.

„От подписването на договора до сега, преговорите с банките вървят добре“, заявява Стоева.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.