Император Нерон ще получи тази вечер ключа от портите на древния Абритус

Лично император Нерон ще получи тази вечер ключа от портите на Абритус. Ще му ги връчи Деций Траян, който ще пристигне на тържественото събитие с реплика на римска колесница, теглена от бял кон. С ритуала ще открита официално преобразената по европроекта „Абритус – мистика и реалност“ римска крепост край Разград. В ролята на Нерон ще бъде президентът на най-големия в света клуб за възстановки в „Gruppo Storico Romano“ Серджо Якомони.
Всичко това ще се случи в 18.30 часа. А поводът – първият исторически фестивал „Абритус“. Той ще бъде открит от кмета на Разград Денчо Бояджиев точно в 20 часа на сцена „Театрон“.
Веднага след това ще бъде обявена главната жрица на Кибела. До тук ще бъде носена на ръце в закрита лектика. По полета на четири гълъба жрицата ще предскаже бъдещето на тридневния фестивал. Пред нея и край крепостните стени ще бъдат запалени лагерните огньове.
Гостите на първата фестивална вечер ще могат да се насладят на мистиката на ритуалния танц в изпълнение на група „Пагане“ към школа „Бага-Тур“ от Стара Загора и на специално подготвения за случая спектакъл „Абритус – Хръсград – Разград“ на Капанския ансамбъл.
Вторият фестивален ден ще започне в 10 часа в Лапидария на Абритус с демонстрации на занаяти, римска медицина и фармация. Децата ще могат да се включат в играта „Търсачи на съкровища“ за децата.IMG_1926А на полигона „Римски лагер“ пак за децата, но в 15 часа отваря врати училище за млади воини със специални занимания за бой с мечове. В лагера ще има и кът за демонстрации и дегустации на храни и вина от римската кухня.
В 16 часа са римските спортни игри, победителят ще бъде увенчан от покровителката на Абритус. Демонстрации на антични костюми, бойни техники и военен строй са час след това.
Вечерта вила Убрана става „Сцена на вековете“. В 20.30 часа първи са артистите от италианския клуб „Danze Antiche”, след това с „Египетски танц“ ще се представи балет „Вега“, а клубът за възстановки „Абритус“ – с „Римска сватба“. Финалът е на група „Вакали“ с „Магията на огнените ритми“.
В утрото на третия фестивален ден децата отново ще търсят съкровища, а след това заедно с близките си, както и всички гости на фиестата, ще редят мозайки и ще секат монети в Интерактивния музей. Ще имат възможност и да се разходят из историко-археологическия резерват.
Амбицията на Община Разград – организатор на фестивала „Абритус“, е след три години той до настигне по популярност уникалните в страната Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.