Император Нерон получи ключа на Абритус

Император Нерон получи ключа от портите на Абритус от Деций Траян по врема на ритуала за официалното откриване напреобразената по европроекта „Абритус – мистика и реалност“ римска крепост край Разград. В ролята на Нерон бе президентът на най-големия в света клуб за възстановки в „Gruppo Storico Romano“ Серджо Якомони.
Символичното предавене на ключа бе и начало на Първия исторически фестивал „Абритус“.  По полета на четири гълъба главната жрица на Кибела предсказа добро бъдеще на тридневния фестивал.DSC_4971
Гостите на първата фестивална вечер се насладиха още на мистиката на ритуалния танц в изпълнение на група „Пагане“ към школа „Бага-Тур“ от Стара Загора и на специално подготвения за случая спектакъл „Абритус – Хръсград – Разград“ на Капанския ансамбъл.

Вторият фестивален ден днес предлага демонстрации на занаяти, римска медицина и фармация. Децата ще могат да се включат в играта „Търсачи на съкровища“, в училище за млади воини със специални занимания за бой с мечове. В лагера ще има и кът за демонстрации и дегустации на храни и вина от римската кухня.
Ще има римски спортни игри, демонстрации на антични костюми, бойни техники и военен строй.
Вечерта вила Убрана става „Сцена на вековете“. В 20.30 часа първи са артистите от италианския клуб „Danze Antiche”, след това с „Египетски танц“ ще се представи балет „Вега“, а клубът за възстановки „Абритус“ – с „Римска сватба“. Финалът е на група „Вакали“ с „Магията на огнените ритми“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.