Имената на над 1.1 млн. души ще летят до Слънцето

Над 1.1 млн. души решиха имената им да станат част от историческата космическа мисия Parker Solar Probe. След близо два месеца апарат на НАСА ще излети в посока Слънцето, като за около 7 години трябва да премине 24 пъти през атмосферата на звездата и ще я доближи толкова близо, колкото никой друг космически кораб не е правил.

За да популяризира мисията, НАСА обяви през март, че на специален микрочип, който ще бъде поставен в апарата, ще бъдат въведени имената на всеки, който пожелае. В крайна сметка общо 1 137 202 души са решили да станат участници в мисията, макар и индиректно.

Миналата година НАСА направи подобна инициатива и за една от мисиите си до Марс, като над 2 млн. души се включиха в нея.

Мисията ще бъде изстреляна на 31 юли от космическия център на НАСА във Флорида. Космическият кораб е с размерите на малка кола. Най-близката му среща със Слънцето ще е на около 6.5 млн. км от повърхността на звездата. Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.

Подобна мисия е революционна, тъй като процесите на Слънцето засягат всички планети от Слънчевата система. За да бъдат извършени всички тези изследвания, сондата ще бъде защитена от излъчваната от Слънцето топлина с 11.5-сантиметров карбонов щит, който ще трябва да издържа на температури, които достигат почти 1371 градуса по Целзий.

Очаква се от събраните данни прогнозите за големи изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични изменения, които влияят на живота на Земята, както и на сателитите и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

Две от най-фундаменталните мистерии, които учените смятат, че мисията ще разреши, са как атмосферата на звездата е много по-гореща от повърхността ѝ и какъв е механизмът на ускоряване на слънчевия вятър.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.