Има ли светофар до автогарата в Разград? От няколко часа е спрян. А по документи го е нямало изобщо.

Има ли светофар до автогарата? Този въпрос постави днес на кмета общинският съветник от Реформаторския блок Иво Димитров на заседанието на Постоянната комисия по законност. Повод за питането бе проведеното по-рано през деня заседание на Комисията по управление на общинската собственост, приватизация и следприватизационен контрол. Там началникът на „Пътна полиция“ към ОД на МВР главен инспектор Диян Симеонов съобщил, че пускането на уредбата, която работи на на Т-образното кръстовище от около два месеца, не е съгласувано с КАТ.

Този факт провокира Иво Димитров да поиска от кмета конкретни отговори. Кой, кога и на кого е поръчал направата на светофарите. Те имат ли проект изобщо, кой е проектантът и в крайна сметка, ако има проект, то нека той бъде представен на общинските съветници.

Кметът съобщи, че за изграждането на светофара има протокол от заседание на комисия в общината от 6 февруари 2018 г., която е решила на невралгичното място да има светофар. Изграждането е възложено на общинската фирма „Ремонтстрой“. Светофарът бил в пробен период, а узаконяването му вървяло в момента.

Градоначалникът отказа да отговори на въпроса за наличието на проект, кой е проектантът, къде са съгласувателните писма и разрешителните за пускане на светофара. И напусна залата.

Димитров обаче продължи с въпросите. Най-страшният беше: кой ще носи вина, ако там пострада или загине човек и се окаже, че светофарът е незаконен?

Сякаш в потвърждение на макар и резкия му тон, оказа се, че светофарът вече не работи. Спрян е малко след като се разбрало, че уредбата няма разрешение за пуск от КАТ…

Накрая комисията по законност реши да изиска на следващото нейно заседание кметът да представи пълната преписка за изграждането на този светофар. За да се разбере има ли го изобщо. Не физически, а де юре? Иво Димитров обеща да представи доказателства и за още няколко „недомислени“ светофара в града. И да научи отговора на въпроса, кой си позволява в йерархията под градоначалника да го злепоставя, защото не допускал вариант кметът да участва в подобни неща.

Вън от конкретния повод, Димитров ще настоява и за още един отговор: може ли кметът и общински служители да напускат демонстративно заседания без да отговарят на поставени към тях въпроси от общински съветници по време на заседания на някоя от комисиите към местния парламент. Защото станалото днес не е прецедент.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.