Изтича срокът за номинации за шеф на БНБ. Въпрос на часове е Искров да си подаде оставката

Днес изтича 7-дневният срок, в който могат да се правят номинации за нов управител на БНБ. До момента е потвърдена кандидатурата на Димитър Радев, подкрепена от ГЕРБ и на Григорий Вазов, издигната от Патриотичния фронт.
Бюджетната комисия, както и при други избори, ще пресее кандидатите, с оглед на това дали те отговарят на изискванията на закона. Ще ги изслуша. След пресяването допуснатите ще бъдат в пленарна зала, където пред всички народни представители ще имат възможност да отговорят на въпроси, обясни процедурата Корман Исмаилов – депутат от Реформаторския блок и член на бюджетната комисия в НС. В ефира на БНР той уточни, че дори и сегашният управител на БНБ Иван Искров да не подаде оставка, има срок, в който новият гуверньор трябва да бъде избран.
Мандатът на Искров изтича през октомври и по закон новият управител може да бъде избран три месеца по-рано.
Надяваме се, че изборът, който ще направи Народното събрание, ще гарантира едно много по-добро и стабилно управление без трусове във финансовия сектор, каза Исмаилов. Очакванията му са до 10-15 юли да има избран нов управител.
Ще бъде въпрос на дни и часове г-н Искров да си подаде оставката при тази ситуация, както неведнъж той е декларирал, посочи депутатът.
Той уточни, че днес ще се вземе решение дали Бисер Манолов ще бъде издигнат като кандидат за управител на БНБ от Реформаторския блок или ще подкрепят друг кандидат. Корман Исмаилов не изключи възможността РБ да подкрепи кандидата на ГЕРБ Димитър Радев и да настояват той да вземе в екипа си Манолов като подуправител. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.