Изселници в Турция искат обучение по български език в училищата

Обучение по български език в турски училища искат изселници от България. Според тях това може да стане с подписване на междудържавно споразумение и преподаватели от България, съобщава БНР.
По данни на изселническите организации само в района на Егейска Турция живеят над четвърт милион български граждани.
Въпросът за изучаването на български език е поставен на среща в Измир с представители на БСП, организирана от най-голямата изселническа структура – Балгьоч. По нейни данни в района живеят повече от 160 хиляди изселници от България.
Голяма част от техните деца и внуци, родени в Турция, не владеят български или трудно говорят езика, обясни Назми Мюмюн, един от присъстващите: „Когато дойдат в България, отварят една или друга врата на държавна институция, когато трябва да се общува на български език, незнанието ги смущава и се чувстват отговорни, когато са в България, да могат да общуват на български език“.
В Турция се отчита голям интерес към придобиване на българско гражданство от родени в южната ни съседка деца на наши изселници, добави Мюмюн. Затова на срещата е поискано България да открие консулство в Измир, което да обслужва района на Егейска Турция и така да облекчи подаването на документи. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.