Израел е шпионирал преговорите за иранската ядрена програма

Израел е шпионирал преговорите при закрити врата на световните сили с Иран относно ядрената програма на страната, съобщава американската преса, позовавайки се на представители на Белия дом.
Според информацията, правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху също така е събирало информация от поверителни брифинги на САЩ, информатори и дипломатически контакти в Европа.
Американската преса съобщава, че администрацията на Обама е по-слабо загрижена от факта, че Израел е шпионирал преговорите, а е по-засегната от това, че Израел е предал тази поверителна информация на американски законодатели и други, за да се изгради фронт срещу договаряното споразумение, обелязва в коментарен текст израелският всекидневник Yedioth Ahronoth.
„Едно е САЩ и Израел да се шпионират взаимно. Съвсем друго нещо е Израел да открадне тайните на САЩ и да ги огласи през законодателите в САЩ, за да подкопае американската дипломацията“, коментира високопоставен американски представител.
Напрежението между Нетаняху и Обама се повиши значително около последното изказване на премиера пред Конгреса на САЩ по-рано този месец, в което той разкритикува договаряната сделка.
Нетаняху бе поканен от председателя на Камарата на представителите, републиканеца Джон Бейнър, покана, която не е била съгласувана с Белия дом.
Поканата на Бейнър предизвика ужас в Израел и в Съединените щати, а опонентите му коментират, че враждебният към Иран Нетаняху работи с републиканците за да демонстрира несъгласието си с политиката на президента Барак Обама спрямо Иран.
Шпионската дейност на Израел е разкрита, когато американски разузнавателни агенции, шпиониращи Израел, прихващат съобщения между израелски представители, съдържащи информация, за която американците смятат, че може да е получена само от достъп до поверителни разговори.
Израел, от своя страна, отрича да е шпионирал директно американската делегация, и твърди, че информацията е била получена чрез други средства, а именно – следене на иранските лидери и получена информация директно от европейски служби, особено от Франция.
В информация от миналия месец в американски медии се казва, че според израелски представители САЩ са ограничили какво споделят с тях за преговорите, а европейски служител е били предупреден от Вашингтон да бъде внимателен какво споделят, опасявайки се, че информацията изтича избирателно.
След информацията в медиите, Белият дом осъди Израел за „продължаващата практиката на подбор на специфични части от информацията и използването им извън контекста с цел да бъде подкопана позицията в преговорите на САЩ“.
„Няма съмнение, че някои от нещата, които израелците изтъкнаха като характеризиращи нашата позиция в преговорите, са некоректни“, коментира говорителят на Белия дом Джош Ърнест. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.