Изпълкомът на БФС потвърди изваждането на „Литекс“ от А група

„Литекс“ окончателно беше изваден от А група. Това е резултатът от проведеното заседание на изпълнителния комитет на БФС, който имаше последната дума.
„Всички искахме „Литекс“ да остане, затова направихме тази комисия. Работехме да намерим вратичка „Литекс“ да остане, но трета комисия каза, че нямаме право да се намесим и не можем да нарушаваме собствените си закони. Да не мислите, че ми е много приятно на мен. И аз бях радетел, но нямаше как да го направим“, каза президентът на БФС Борислав Михайлов.
Членът на изпълкома Наско Сираков обясни, че решенията на дисциплинарната и апелативната комисия остават в сила. „Литекс“ ще трябва да започне следващия сезон от Б група. Оранжевите запазват мястото си в полуфиналите за Купата на България, както и втория си отбор в Б група.
Предстои да бъде решено какво ще се случи с резултатите от мачовете, които отборът от Ловеч изигра до момента в първенството. Ако те се запазят, водачите „Лудогорец“ и „Левски“ ще останат с по 38 точки, но ако се анулират, сините ще изостанат в борбата за титлата.
„Моето лично мнение беше друго. Моето мнение беше, че трябва да се гледа в името на футбола. Аз съм категорично против шампионът на България да се определя в заседателните зали на футболния съюз“, каза Сираков.
Той е искал да бъде проведено гласуване, но такова не се е състояло. На заседанието присъства и създателят на проекта „Литекс“ Гриша Ганчев. Той си тръгна пръв, без да говори пред журналистите. Освен Сираков и Михайлов, на срещата бяха и Кирил Домусчиев, Йордан Лечков, Михаил Касабов, Камен Костадинов и Панайот Рейзи.
„Литекс“ е наказан, след като отборът напусна терена в края на първото полувреме на мача с „Левски“ в София. Дисциплинарната комисия обяви, че изваждането на клуба от А група е единственото възможно решение по казуса. Впоследствие и апелативната го потвърди.
Изпълкомът на БФС създаде специална комисия, която да разгледа случая. Нейното становище било, че ако „Литекс“ бъде помилван, ще се нарушат правилниците на футболния съюз.
Оранжевите са готови да се обърнат към Спортния арбитражен съд в Лозана, каза наскоро адвокатът на клуба Румен Константинов.
В новата си история от края на 90-те години „Литекс“ спечели четири шампионски титли, четири пъти взе Купата на България и веднъж Суперкупата. /Dnevnik.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.