Изправят пред съда обвинени за смъртта на двама души при изграждането на Водния цикъл на Исперих преди три години

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград на пред съда ще се изправят 40-годишният Р.В. и 52-годишният Е.Е. за причиняване смъртта на работник и друг мъж

поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, съобщиха от Аелативната прокуратура във Варна.

Тежката трудова злополука, при която загинаха 24-годишен работник и 76-годишен мъж, стана на 9 септември 2015 год. при изпълнението на проект за изграждане на водния цикъл на град Исперих.

В обвинителния акт, прокуратурата е посочила нарушенията на Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строително-монтажни работи. При работата по проекта била нарушена технологията за последователността на изпълнение на тези дейности, не била прекратена работата и не бил осъществен контрол при изкопни работи в преовлажнена почва. Липсвали и ограждения, които да спрат достъпа на хора, неангажирани с дейности там, както и движението на превозни средства или строителни машини на безопасно разстояние от изкопите, които влизали в задълженията на техническия ръководител на обекта, какъвто бил подсъдимият Р. В.

Спрямо подсъдимия Е.Е., който работел като шофьор на товарен автомобил за извозване на земна маса, Окръжната прокуратура в Разград е конкретизирала нарушенията му като водач на МПС на обекта. Вместо да се движи по обходен път, той преминал с товарния автомобил успоредно на изкопа и на твърде близко и опасно разстояние от него. Спрял, тъй като една от жертвите била застанала на пътя му. След това потеглил, но част от камиона пропаднал в изкопа, където се намирал един от пострадалите работници. Пропадането на земните маси наклонило на една страна товарния автомобил и той паднал в него. Там се намирал един от работниците, които свързвали тръбите за водния цикъл. При откъсването на земните маси в изкопа бил завлечен от камиона и мъжът, който не трябвало да се намира там.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.