Изобретиха бетон, който се самопоправя

betonТова е най-използваният строителен материал и откакто римляните са построили Пантеона преди около 2000 години, се опитваме да го направим по-издържлив, пише CNN News. Независимо от начина на смесване и техниките за подсилване, всички бетонови конструкции се пропукват, а при определени условия тези пукнатини могат да доведат до срутване. “Проблемът с пукнатините в бетона са течовете”, обяснява проф. Хенк Йонкерс от Делфтския технологичен университет в Нидерландия. “Ако има пукнатини, водата преминава през тях – в мазетата и гаражите. Второ, ако тази вода достигне до стоманените арматури и те корозират, структурата се срутва”.
Йонкерс е намерил напълно нов начин за удължаване на живота на бетона. “Изобретихме биобетон – това е бетон, който се “самолекува”, използвайки бактерия“, посочва ученият. Биобетонът се смесва като конвенционалния бетон, но съдържа допълнителна съставка – “лекуващия” агент. Той остава неактивен по време на смесването и започва да действа, ако бетонът се напука и в него проникне вода. Йонкерс, който е микробиолог, е започнал да работи върху концепцията през 2006 година, когато технолог по бетонните смеси го е попитал, дали е възможно да се използва бактерия за самопоправящ се бетон. Йонкерс е успял да намери решение след тригодишни изследвания. Той посочва, че е било необходимо да се намери бактерия, която може да оцелее в бетон. Бетонът е екстремно алкален и “лекуващата” бактерия може да чака в латентно състояние години, преди да бъде активирана от вода, отбелязва ученият.
Йонкерс е избрал бактерия bacillus, тъй като вирее в алкални условия и произвежда спори, които издържат десетилетия без храна и кислород. Следващото предизвикателство е било бактерията да може не само да се активира в бетона, но и да произвежда варовик, за да го поправя, а затова са необходими хранителни вещества. Една от възможностите е била захар, но захарта би направила бетона мек и слаб. В крайна сметка Йонкерс се спрял на калциев лактат. Той е поставил бактерията и калциевия лактат в капсули от биоразградима пластмаса и ги е добавил към бетоновата смес. Когато бетовите структури се напукат и в тях проникне вода, капсулите се разтварят, бактерията се активизира, размножава и започва да отделя калцит или варовик, който запълва процепите. Йонкерс се надява, че изобретението му ще постави нова ера на биологични сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.