Издръжката за живот расте, стигна 2253 лева за семейство с две деца

За да покрива задължителните си разходи за жилище, здравеопазване и образование, едно 4-членно домакинство у нас трябва да разполага с 2253 лева месечно, показва редовното наблюдение на КНСБ на потребителските цени и издръжката за живот за първото тримесечие на тази година.
В сравнение с предходното тримесечие издръжката на живот е нараснала с 0.5 процента, а на годишна база се наблюдава задържане на нейната стойност. От хранителните продукти най-много са поскъпнали зеленчуците – със 17 процента, като цената на марулята се е увеличила с 46 процента спрямо същия период на миналата година, а цената на зелето – с 65 процента.
Намаление на цените се наблюдава при месните и млечните продукти, както и при захарните изделия. С доход до 360 лева на човек от домакинството живеят над половината от домакинствата у нас или около 3 милиона и 800 хиляди души, показват данните от изследването.
От КНСБ отчитат нарастване на средната работна заплата в някои икономически дейности през 2014-та година – това са хотелиерството и ресторантьорството с ръст от 18.4 процента и ремонтът на автомобили с ръст от 10.5 процента.
В същото време обаче се е увеличил и броят на хората, които са наети на пълен работен ден срещу минимална заплата – през 2014-та година те са били 11.6 процента от всички наети у нас. В областите Монтана, Видин и Търговище работещите на минимална заплата са над 20 процента от всички наети. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.