ИДИЛ планирала атентат в Сараево навръх Нова година

„Членовете на терористичната група, която бе разбита от босненската полиция, планирали истинско клане на 31 декември в Сараево“, съобщи държавният прокурор на Босна и Херцеговина Дубравко Чампарa.
Целта на атаката е била да има максимален брой жертви. Терористите планирали да убият над 100 души като поставят бомби под полицейските коли, където се събират най-много хора на 31-ви декември, каза още Чампара.
Сред задържаните са: Елвир Муратович, Кемал Мурич, Семир Салкович, Зулфо Абейбегович, Един Табакович, Дарко Пецо, Елвир Машич и Адис Кешан. Всички те са с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 30 дни. Ако бъдат признати за виновни ще получат най-малко 10 години затвор.
Припомняме, че босненската полиция арестува 11 души по подозрения във връзки с ИДИЛ. Властите извършиха 13 претърсвания в района на столицата Сараево, в рамките на разследване на 15 души.
До момента са задържани 11 души, заподозрени в тероризъм, финансиране на терористична дейност и набиране на бойци за ИДИЛ. По време на претърсванията са намерени доказателства за връзка със структурите на ислямистката групировка, отчитат от органите на реда.
Действията на властите са насочени към района на армейските поделения, около които миналия месец стрелец уби двама босненски военни. Това беше окачествено като терористична атака.
По данни на полицията, около 150 босненци през последните години са отишли да се бият за ИДИЛ в Сирия и Ирак. От тях 50 са се върнали в Босна, а други 30 са били убити в Близкия изток. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.